Skip to Content

You must Sign in or Register to view full content

physiology MCQ's blood 03 and 04

Lecturer: 
osmu

Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Blood protective functions. Functions of leucocytes".
Variant #1.
1. Leucocytes that has affinity to AIDS virus are the following …
A. Т-suppressors
B. Т-helpers
C. T-cells of immune memory
D. T-amplifiers
Е. T-killers
2. The Rh-conflict during pregnancy arises…
А. Rh-factor presence in mother and absence in father and baby
В. Rh-factor presence in mother and baby and absence in father
С. Rh-factor presence in mother, father and baby
D. Rh factor presence in father and baby and absence in mother
Е. Rh factor presence in mother, father and baby
3. The woman was admitted into hospital with the diagnosis of pregnancy of 11-18 weeks. Threat of pregnancy interruption. What might be the reason of her condition?
А. Mother is Rh+, both father and baby are Rh-
В. Mother and baby are Rh+, father is Rh-
С. Mother, father and baby are Rh-.
D. Mother is Rh-, both father and baby are Rh+
E. Mother, father and baby are Rh+
4. Leucocytes formula (in %) of the adult person at total leucocytes content equal to 7х109/l is normal. EXCEPT
A. basophils- 0%
B. eosinophils - 18%
C. neutrophils - 55% (tube-nuclear – 4%, segment-nuclear - 51%)
D. lymphocytes- 22%
E. monocytes - 5%
5. The main role of leucocytes is the following
А. CO2 transport
В. O2 transport
С. Protective
D. Coagulation
Е. Fibronolysis
6. Which types of physiological leucocytosis are known, EXCEPT?
А. Digestive
В. Myogenic
С. Emotional
D. Pain-induced
Е. Inflammation-induced
7. Helminthes invasion accompanies with …
А. neutrophil leucocytosis
В. basophilia
С. eosinophilia
D. monocytosis
Е. lymphocytosis
8. What are the Rh-agglutinin properties, EXCEPT?
А. It appears after sensibilisation
В. It is an noncomplete antibody
С. It penetrates through placentary barrier
D. It sticks Di-agglutinogens
Е. It relates to of gamma-globulins fraction
9. Patient with rhesus-negative blood because of the medical mistake was firstly transfused with rhesus-positive blood. What kind of blood reaction will happen?
А. Donors erythrocytes adhesion
В. Recipients erythrocytes adhesion
С. Anti-rhesus-agglutinins formation
D. Platelets aggregation
Е. Donors erythrocytes hemolysis
10. Patient with rhesus-negative blood because of the medical mistake the second time was transfused with rhesus-positive blood. Which will be the first stage of blood reaction?
А. Donors erythrocytes adhesion
В. Recipients erythrocytes adhesion
С. Anti-rhesus-agglutinins formation
D. Platelets aggregation
Е. Donors erythrocytes hemolysis

Correct answers: 1-B. 2-D. 3-D. 4-B.
5-C. 6-E. 7-C. 8-D. 9-C. 10-A
Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Blood protective functions. Functions of leucocytes".
Variant #2.
1. Postoperative wound suppurates 5 days after the operation. Which leucocytes will be inside wound in case of acid tissue environment?
A. eosinophils
B. lymphocytes
C. neutrophils
D. monocytes
E. basophils
2. Patient complained on allergy in the form of evident skin reddening, vessels dilatation and blood inflow increasing after long time of antibiotics using. Which types of leucocytes are probably participated in allergy development?
A. eosinophils
B. lymphocytes
C. neutrophils
D. monocytes
E. basophils
3. Patient, 20 years has hyperthermia (till 38,5˚C) and leucocytosis. Which types of leucocytes are secreted the biologically active substance that induces hyperthermic reaction while circulating in blood?
A. lymphocytes
B. basophils
C. eosinophils
D. neutrophils
E. monocytes
4. Some days after finger section child had exudate with pus inside. Which elements of blood protection nonspecific system are the first to neutralize the purulent content of wound?
A. monocytes
B. erythrocytes
C. basophils
D. neutrophils
E. eosinophils
5. Patient after the surgical intervention need to transfuse 400 ml of blood. What blood is better for haemotransfusion if patient has III (B) Rh-?
A. Erythrocytes alone
B. III (B) Rh+ (donor blood)
C. I (O) Rh- (donor blood)
D. II (A) Rh+ (donor blood)
E. III (B) Rh- (donor blood)
6. «Diapedesis» defines the following processes
A. Neutrophils migration out of blood vessels
B. Specific type of blood investigation
C. Antibodies production suppression
D. Predisposition to allergic reactions
E. Blood coagulation
7. T-lymphocytes are the following cells
A. basophils
B. mast cells
C. cytotoxic lymphocytes
D. macrophages
E. lymphocytes
8. Certain compounds are synthesized by neutrophils. Which of them could influence on viruses?
A. hydrolase
B. myeloperoxydase
C. interferon
D. phagocytin
E. lisocym
9. Patients blood analysis revealed young neutrophils content - 20% and segment-nuclear neutrophils - 50%. How could you define such leukocytes formula shift?
A. leucemoid reaction
B. regenerative shift
C. agranulocytosis
D. degenerative shift
E. leukemic drop
10. Patients blood analysis revealed young neutrophils absense content In dab of blood quantity of segment nuclear neytrofils- 75 %, but young forms is not revealed. How is it called?
А. agranulocytoz
B. leucemoid reaction
C. leucemic drop
D. degenerate shift
E. regeneration shift

Correct answers: 1-D. 2-C. 3-E. 4-A.
5-E. 6-A. 7-C. 8-C. 9-B. 10-D
Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Blood protective functions. Functions of leucocytes".
Variant #3.
1. Helminthes invasion accompanies with …
А. neutrophil leucocytosis
В. eosinophilia
С. basophilia
D. monocytosis
Е. lymphocytosis
2. Leucocytes that has affinity to AIDS virus are the following …
A. T-amplifiers
B. Т-suppressors
C. T-cells of immune memory
D. Т-helpers
Е. T-killers
3. Which types of physiological leucocytosis are known, EXCEPT?
А. Myogenic
В. Digestive
С. Emotional
D. Pain-induced
Е. Inflammation-induced
4. The Rh-conflict during pregnancy arises…
А. Rh-factor presence in mother and absence in father and baby
В. Rh-factor presence in mother and baby and absence in father
С. Rh-factor presence in mother, father and baby
D. Rh factor presence in father and baby and absence in mother
Е. Rh factor presence in mother, father and baby
5. Patient with rhesus-negative blood because of the medical mistake was firstly transfused with rhesus-positive blood. What kind of blood reaction will happen?
А. Donors erythrocytes adhesion
В. Recipients erythrocytes adhesion
С. Anti-rhesus-agglutinins formation
D. Platelets aggregation
Е. Donors erythrocytes hemolysis
6. Leucocytes formula (in %) of the adult person at total leucocytes content equal to 7х109/l is normal. EXCEPT
A. basophils- 0%
B. eosinophils - 18%
C. neutrophils - 55% (tube-nuclear – 4%, segment-nuclear - 51%)
D. monocytes - 5%
E. lymphocytes- 22%
7. The main role of leucocytes is the following
А. CO2 transport
В. O2 transport
С. Protective
D. Fibronolysis
Е. Coagulation
8. Patient with rhesus-negative blood because of the medical mistake the second time was transfused with rhesus-positive blood. Which will be the first stage of blood reaction?
А. Donors erythrocytes adhesion
В. Recipients erythrocytes adhesion
С. Anti-rhesus-agglutinins formation
D. Platelets aggregation
Е. Donors erythrocytes hemolysis
9. What are the Rh-agglutinin properties, EXCEPT?
А. It is an noncomplete antibody
В. It appears after sensibilisation
С. It penetrates through placentary barrier
D. It sticks Di-agglutinogens
Е. It relates to of gamma-globulins fraction
10. The woman was admitted into hospital with the diagnosis of pregnancy of 11-18 weeks. Threat of pregnancy interruption. What might be the reason of her condition?
А. Mother is Rh+, both father and baby are Rh-
В. Mother, father and baby are Rh-.
С. Mother and baby are Rh+, father is Rh-
D. Mother, father and baby are Rh+
E. Mother is Rh-, both father and baby are Rh+

Correct answers: 1-A. 2-D. 3-E. 4-D.
5-C. 6-B. 7-C. 8-A. 9-D. 10-E
Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Blood protective functions. Functions of leucocytes".
Variant #4.
1. Some days after finger section child had exudate with pus inside. Which elements of blood protection nonspecific system are the first to neutralize the purulent content of wound?
A. monocytes
B. neutrophils
C. basophils
D. erythrocytes
E. eosinophils
2. Postoperative wound suppurates 5 days after the operation. Which leucocytes will be inside wound in case of acid tissue environment?
A. eosinophils
B. monocytes
C. basophils
D. lymphocytes
E. neutrophils
3. Patient, 20 years has hyperthermia (till 38,5˚C) and leucocytosis. Which types of leucocytes are secreted the biologically active substance that induces hyperthermic reaction while circulating in blood?
A. basophils
B. lymphocytes
C. monocytes
D. neutrophils
E. eosinophils
4. «Diapedesis» defines the following processes
A. Blood coagulation
B. Specific type of blood investigation
C. Predisposition to allergic reactions
D. Antibodies production suppression
E. Neutrophils migration out of blood vessels
5. Patients blood analysis revealed young neutrophils content - 20% and segment-nuclear neutrophils - 50%. How could you define such leukocytes formula shift?
A. regenerative shift
B. leucemoid reaction
C. agranulocytosis
D. degenerative shift
E. leukemic drop
6. T-lymphocytes are the following cells
A. mast cells
B. basophils
C. macrophages
D. cytotoxic lymphocytes
E. lymphocytes
7. Patient complained on allergy in the form of evident skin reddening, vessels dilatation and blood inflow increasing after long time of antibiotics using. Which types of leucocytes are probably participated in allergy development?
A. basophils
B. lymphocytes
C. eosinophils
D. neutrophils
E. monocytes
8. Patient after the surgical intervention need to transfuse 400 ml of blood. What blood is better for haemotransfusion if patient has III (B) Rh-?
A. Erythrocytes alone
B. III (B) Rh+ (donor blood)
C. I (O) Rh- (donor blood)
D. III (B) Rh- (donor blood)
E. II (A) Rh+ (donor blood)
9. Certain compounds are synthesized by neutrophils. Which of them could influence on viruses?
A. myeloperoxydase
B. hydrolase
C. phagocytin
D. lisocym
E. interferon
10. Patients blood analysis revealed young neutrophils absense content In dab of blood quantity of segment nuclear neytrofils- 75 %, but young forms is not revealed. How is it called?
А. agranulocytosis
B. degenerate shift
C. leucemic drop
D. leucemoid reaction
E. regeneration shift

Correct answers: 1-A. 2-B. 3-C. 4-E.
5-A. 6-D. 7-A. 8-D. 9-E. 10-B

Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Types and mechanisms of blood coagulation. Platelets physiology".
Variant #1.
1. Healthy boy (5 years old) playing with knife accidentally cuts a finger. How long bleeding will last?
A. A few seconds
B. A few minutes but not more than 6min
C. More than 5 min but not more than 10 min
D. Less than 1 hr
E. Less than 30 min
2. Sodium citrate Na is important anticoagulant due to its ability to ...
A. metabolize slowly
B. bound vitamin K
C. bound factor XIII
D. create helate connections with Са2+
E. buffer the main groups of blood coagulation
3. Calcium level concentration increasing in platelets cytoplasm stimulates ...
A. phospholipase A2 activation
B. proteinkinase C creation
C. phospholipase C activation
D. cyclic АМP level increasing
E. prostaglandin synthesis suppression
4. What are the reasons of subcutaneous hemorrhages in patient after slight mechanic traumas?
A. leucopenia
B. lymphocytosia
C. erythropenia
D. thrombocytosis
E. thrombopenia
5. Clot formation processes have progression with an age. Which factor could influence on this process?
А. Platelets adhesive activity
В. Prothrombin concentration
С. Ca2+ concentration
D. Tone of smooth muscles of vessel walls
E. Adrenaline concentration
6. Haemorhaggic diathesis develops in case of
А. thrombocytosis
В. thrombocytopenia
С. Vitamin C deficiency
D. Prothrombin deficiency
Е. Antihemophylic globulin deficiency
7. Doctor prescribes anticoagulant compounds to patient. What obvious blood analysis should be performed before such drugs using?
A. Coagulogramme estimation
B. ESR evaluation
C. Erythrocytes content determination
D. Leucocytes content determination
E. Hematocrit index determination
8. Type A hemophilia development is connected with deficiency of one among the listed factors
A. Hageman factor (ХII)
B. Stewart-Prauer factor (X)
C. Fletcher factor (XIV)
D. Willenbrand factor (VIII)
E. Christmas factor (IX)
9. Platelets doesn’t perform the listed below function
А. immunologic
В. transport
С. angiotrophic
D. haemostatic
Е. thermoregulative
10. Blood coagulation duration was 2 min immediately after physical activity of the sportsman. Which mechanism activation became the direct reason of hypercoagulation?
А. Hageman factor (ХII)
В. Tissue lipases
С. Adrenaline
D. Thromboplastine of the vascular wall
Е. Phospholipids

Correct answers: 1-B. 2-D. 3-D. 4-B.
5-C. 6-E. 7-C. 8-D. 9-C. 10-A
Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Types and mechanisms of blood coagulation. Platelets physiology".
Variant #2.
1. Blood coagulation indexes were evaluated in patient with soft tissues trauma. Indicate the correct sequence of extrinsic way of blood coagulation activation
A. III  IV  Xa
B. IV  VIII  Ха
C. III  VIIа  Ха
D. IV  VIIа  Ха
E. IIIVIII XIa.
2. Anticoagulative system activity was decreased in patient with left foot vessels thrombosis. Which factors content among below listed can be decreased?
A. heparin
B. fibrinogen
C. prothrombin
D. prothrombinkinase
E. Stewart-Prauer factor (X)
3. Blood prothrombin level decreased in patient with liver disease. What might be the most probable reason for coagulation impairment?
A. Blood anticoagulative properties impairment
B. The 1st stage of secondary coagulation impairment
C. Primary coagulation impairment
D. Fibrynolysis impairment
E. The 2nd stage of secondary coagulation impairment
4. Ca2+ content inside platelets increasing resulted in one among the listed below processes.
A. cyclic АМP content increasing
B. proteinkinase C formation
C. phospholipase C activation
D. phospholipase A2 activation
E. prostaglandin synthesis suppression
5. Hemophilia – this is ...
A. blood coagulation acceleration
B. erythrocytes destruction
C. blood coagulation delay
D. blood coagulation failure
E. bleeding time increasing
6. Patient with Hageman factor (ХII) deficiency has fibrinolysis impairment. Which factor among all listed below activates fibrinolysis via intrinsic mechanism?
A. IXa
B. XIIa
C. III
D. VIIа
E. XIa
7. Which factor deficiency is closely connected with type B hemophilia development?
A. Fletcher factor (XIV)
B. Hageman factor (ХII)
C. Stewart-Prauer factor (X)
D. Christmas factor (IX)
E. Willenbrand factor (VIII)
8. What’s wrong in the given below platelets features?
A. Platelets contain growth polypeptide factor that activates different cells reproduction in different organism tissues
B. Platelets formed in a spleen
C. Platelets participated in blood clot formation
D. Their precursor has giant polyploid nucleus
E. Thrombopoietin stimulates platelets formation
9. How does action influence on platelets?
A. Impairs process of their aggregation
B. Decreases their content
C. Reduces bleeding time
D. Reduces their life-span
E. Does not influence on platelets
10. What from the listed below doesn’t directly characterizes endothelium participation in coagulation?
A. Its negative charge
B. Its ability to synthetize NO and prostacyclin
C. Metabolism of lypoproteides
D. Formation of Willenbrand factor (VIII)
E. Presence of a fibrinous film on a surface

Correct answers: 1-C. 2-A. 3-E. 4-D.
5-E. 6-B. 7-D. 8-B. 9-A. 10-C

Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Types and mechanisms of blood coagulation. Platelets physiology".
Variant #3.
1. Sodium citrate Na is important anticoagulant due to its ability to ...
A. metabolize slowly
B. bound vitamin K
C. bound factor XIII
D. create helate connections with Са2+
E. buffer the main groups of blood coagulation
2. Platelets doesn’t perform the listed below function
А. immunologic
В. thermoregulative
С. haemostatic
D. angiotrophic
Е. transport
3. Clot formation processes have progression with an age. Which factor could influence on this process?
А. Platelets adhesive activity
В. Prothrombin concentration
С. Adrenaline concentration
D. Ca2+ concentration
E. Tone of smooth muscles of vessel walls
4. Blood coagulation duration was 2 min immediately after physical activity of the sportsman. Which mechanism activation became the direct reason of hypercoagulation?
А. Hageman factor (ХII)
В. Tissue lipases
С. Thromboplastine of the vascular wall
D. Adrenaline
Е. Phospholipids
5. Doctor prescribes anticoagulant compounds to patient. What obvious blood analysis should be performed before such drugs using?
A. ESR evaluation
B. Coagulogramme estimation
C. Leucocytes content determination
D. Erythrocytes content determination
E. Hematocrit index determination
6. Calcium level concentration increasing in platelets cytoplasm stimulates ...
A. phospholipase C activation
B. proteinkinase C creation
C. phospholipase A2 activation
D. prostaglandin synthesis suppression
E. cyclic АМP level increasing
7. Healthy boy (5 years old) playing with knife accidentally cuts a finger. How long bleeding will last?
A. A few seconds
B. A few minutes but not more than 6min
C. More than 5 min but not more than 10 min
D. Less than 1 hr
E. Less than 30 min
8. Type A hemophilia development is connected with deficiency of one among the listed factors
A. Fletcher factor (XIV)
B. Stewart-Prauer factor (X)
C. Hageman factor (ХII)
D. Christmas factor (IX)
E. Willenbrand factor (VIII)
9. Haemorhaggic diathesis develops in case of
А. thrombocytopenia
В. thrombocytosis
С. Prothrombin deficiency
D. Antihemophylic globulin deficiency
Е. Vitamin C deficiency
10. What are the reasons of subcutaneous hemorrhages in patient after slight mechanic traumas?
A. leucopenia
B. erythropenia
C. lymphocytosia
D. thrombocytosis
E. thrombopenia

Correct answers: 1-C. 2-B. 3-A. 4-D.
5-B. 6-C. 7-B. 8-E. 9-A. 10-E

Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Types and mechanisms of blood coagulation. Platelets physiology".
Variant #4.
1. Which factor deficiency is closely connected with type B hemophilia development?
A. Christmas factor (IX)
B. Stewart-Prauer factor (X)
C. Hageman factor (ХII)
D. Fletcher factor (XIV)
E. Willenbrand factor (VIII)
2. Blood coagulation indexes were evaluated in patient with soft tissues trauma. Indicate the correct sequence of extrinsic way of blood coagulation activation
A. III  IV  Xa
B. III  VIIа  Ха
C. IIIVIII XIa.
D. IV  VIIа  Ха
E. IV  VIII  Ха
3. How does action influence on platelets?
A. Does not influence on platelets
B. Impairs process of their aggregation
C. Reduces bleeding time
D. Decreases their content
E. Reduces their life-span
4. Anticoagulative system activity was decreased in patient with left foot vessels thrombosis. Which factors content among below listed can be decreased?
A. prothrombinkinase
B. fibrinogen
C. prothrombin
D. heparin
E. Stewart-Prauer factor (X)
5. Ca2+ content inside platelets increasing resulted in one among the listed below processes.
A. prostaglandin synthesis suppression
B. cyclic АМP content increasing
C. proteinkinase C formation
D. phospholipase A2 activation
E. phospholipase C activation
6. Patient with Hageman factor (ХII) deficiency has fibrinolysis impairment. Which factor among all listed below activates fibrinolysis via intrinsic mechanism?
A. III
B. VIIа
C. IXa
D. XIa
E. XIIa
7. What’s wrong in the given below platelets features?
A. Platelets contain growth polypeptide factor that activates different cells reproduction in different organism tissues
B. Thrombopoietin stimulates platelets formation
C. Their precursor has giant polyploid nucleus
D. Platelets participated in blood clot formation
E. Platelets formed in a spleen
8. Hemophilia – this is ...
A. erythrocytes destruction
B. blood coagulation acceleration
C. bleeding time increasing
D. blood coagulation delay
E. blood coagulation failure
9. Blood prothrombin level decreased in patient with liver disease. What might be the most probable reason for coagulation impairment?
A. The 1st stage of secondary coagulation impairment
B. Blood anticoagulative properties impairment
C. Primary coagulation impairment
D. Fibrynolysis impairment
E. The 2nd stage of secondary coagulation impairment
10. What from the listed below doesn’t directly characterizes endothelium participation in coagulation?
A. Formation of Willenbrand factor (VIII)
B. Its ability to synthetize NO and prostacyclin
C. Its negative charge
D. Metabolism of lypoproteides
E. Presence of a fibrinous film on a surface

Correct answers: 1-A. 2-B. 3-B. 4-D.
5-D. 6-E. 7-E. 8-C. 9-E. 10-D

Share this
Your rating: None Average: 4.3 (3 votes)