Skip to Content

You must Sign in or Register to view full content

physiology MCQ's blood 01

Lecturer: 
osmu

Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Physical and chemical properties of blood".
Variant #1
1. Blood plasma albumin content in person is below the normal value. This is accompanying with tissue edema. What blood function is failed?
A. рН value maintenance
B. Body temperature maintenance
C. Blood oncotic pressure maintenance
D. Blood coagulation system maintenance
E. All answers are correct
2. At height of 5000 meters the climber heart contractions frequency equal to 120 per 1 min, respirations frequency – 26 per 1 min. Skin is pale, urine pH = 1.5. Where could be the highest activity of hemoglobin buffer?
A. In liver
B. In heart
C. In kidneys
D In lungs
E. In tissue capillaries
3. Patient had a vomiting (1 hr before). Where could be the highest activity of hemoglobin buffer?
A. In heart
B. In lungs
C. In kidneys
D. In liver
E. In brain
4. Indicate the normal values of arterial blood pH?
A. 7,25-7,35
B. 7,35-7,40
C. 7,40-7,50
D. 7,36-7,44
E. 7,33-7,52
5. The 38th years aged woman uterine bleeding was admitted to the hospital. Which blood changes are the most expectable?
A. Erythrocytosis
B. Leukocytosis
C. Hematocrit value decreasing
D. Leucopenia
E. Hematocrit value increasing
6. Indicate the normal values of blood plasma albumin content
A. 65-80 g/l
B. 2-4 g/l
C. 20-30 g/l
D. 38-50 g/l
E. 0,2-0,7 g/l
7. People that survived after ship-wreckage were suffered from thirst. They started to drink the water from sea. That was followed by thirst enhancement, a weakness developed as well as hallucinations with loss of consciousness. The death threat appeared. What might be the reason of such a condition?
A. Oncotic pressure decreasing
B. Oncotic pressure increasing
C. Blood arterial pressure increasing
D. Blood osmotic pressure increasing
E. Blood osmotic pressure decreasing
8. The isolated heart of the cat prolonged perfusion by Ringer-Lokka solution in the experimental condition resulted in myocardium edema. What might be the reason for this condition development?
A. isooncothia
B. isoosmosis
C. isoionithy
D. isovolumia
E. acid-base equation
9. Woman had acute bleeding after car accident. What is the main physiological mechanism of homeostasis stability maintenance just immediately hemorrhage?
A. Proprioceptive skeletal muscles excitation
B. Blood release from blood depot
C. Vessels volumoreceptors activity suppression
D. General activity increasing
E. Waters reabsorption increasing
10. Which of the below listed variant is normal?
Osmotic pressure Oncotic pressure рН
A 7,6 athm 25-30 mm Hg 7,38
B 7,8 athm 25-30 mm Hg. 8,35
C 7,6 mm Hg 20-25 mm Hg 7,0
D 7,8 mm Hg 25-30 mm Hg 7,1
E 7,6 athm 25-30 mm Hg 7,2

Correct answers: 1-С. 2-E. 3-В. 4-D. 5-C.
6-A. 7-D. 8-A. 9-B. 10-A

Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Physical and chemical properties of blood".
Variant #2
1. Blood plasma albumin content in person is below the normal value. This is accompanying with tissue edema. What blood function is failed?
A. Blood oncotic pressure maintenance
B. Body temperature maintenance
C. рН value maintenance
D. Blood coagulation system maintenance
E. All answers are correct
2. The Erythrocytes Sedimentation Rate (ESR) value is often used in clinics with diagnostical purpose. What plasma components are the main in ESR maintenance?
A. Globulins
B. Fibrinogen
C. Albumins
D. B and C answers are correct
E. A and B answers are correct
3. Patient with a bleeding was admitted to the hospital. For blood volume urgent restoration he needs the plasma-containing solution. What type of solution you think is more reasonable to use?
A. glucose 5,0% solution
B. 0,9% NaCl solution
C. glucose 40% solution
D. 0,65% NaCl solution
E. 1,2% KCl solution
4. The colour index was determined 3 hrs after an acute prolonged bleeding that was terminated and blood volume was restored with the help of 0,9% NaCl solution. What might be the value of colour index?
A. 0,7
B. 1,3
C. 1,0
D. 0,5
E. 0,6.
5. The 38th years aged woman uterine bleeding was admitted to the hospital. Which blood changes are the most expectable?
A. Leukocytosis
B. Erythrocytosis
C. Leucopenia
D. Hematocrit value decreasing
E. Hematocrit value increasing
6. What function is not considered to be the function of plasma electrolytes?
A. Blood osmotic pressure maintenance
B. Blood viscosity maintenance
C. Erythrocytes action potential development
D. Blood рН maintenance
E. All answers are correct
7. Which factors have no influence on blood oncotic pressure?
A. Long starvation
B. Overflowing perspiration
C. Erythrocytes content increasing
D. Fibrinogen content increasing
E. C and D answers are correct

8. Which factors are certainly determined the ESR value?
A. Erythrocytes content
B. Leucocytes content
C. Blood pH value
D. Albumin-globulin ratio
E. A and D answers are correct
9. Which physiological conditions could be followed by ESR value increasing?
A. Blood рН value decreasing
B. Hematocrit value increasing
C. Food intake
D. Advanced age
E. All answers are correct
10. What are the plasma albumins functions?
A. Blood viscosity maintenance
B. Oncotic pressure maintenance
C. Transport of lipids and hormones
D. Immunological function
E. All answers are correct

Correct answers: 1- A. 2-E. 3-B. 4-C.
5-D. 6-C. 7-C. 8-E. 9-D. 10-E

Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Physical and chemical properties of blood".
Variant #3
1. Indicate the normal values of arterial blood pH?
A. 7,25-7,35
B. 7,35-7,40
C. 7,36-7,44
D. 7,40-7,50
E. 7,33-7,52
2. Blood plasma albumin content in person is below the normal value. This is accompanying with tissue edema. What blood function is failed?
A. рН value maintenance
B. Blood oncotic pressure maintenance
C. Body temperature maintenance
D. Blood coagulation system maintenance
E. All answers are correct
3. At height of 5000 meters the climber heart contractions frequency equal to 120 per 1 min, respirations frequency – 26 per 1 min. Skin is pale, urine pH = 1.5. Where could be the highest activity of hemoglobin buffer?
A. In liver
B. In heart
C. In kidneys
D In tissue capillaries
E. In lungs
4. Woman had acute bleeding after car accident. What is the main physiological mechanism of homeostasis stability maintenance just immediately hemorrhage?
A. Blood release from blood depot
B. Proprioceptive skeletal muscles excitation
C. Vessels volumoreceptors activity suppression
D. General activity increasing
E. Waters reabsorption increasing
5. Patient had a vomiting (1 hr before). Where could be the highest activity of hemoglobin buffer?
A. In brain
B. In heart
C. In lungs
D. In kidneys
E. In liver
6. The 38th years aged woman uterine bleeding was admitted to the hospital. Which blood changes are the most expectable?
A. Leukocytosis
B. Erythrocytosis
C. Hematocrit value increasing
D. Hematocrit value decreasing
E. Leucopenia
7. People that survived after ship-wreckage were suffered from thirst. They started to drink the water from sea. That was followed by thirst enhancement, a weakness developed as well as hallucinations with loss of consciousness. The death threat appeared. What might be the reason of such a condition?
A. Oncotic pressure decreasing
B. Oncotic pressure increasing
C. Blood osmotic pressure increasing
D. Blood arterial pressure increasing
E. Blood osmotic pressure decreasing
8. Which of the below listed variant is normal?
Osmotic pressure Oncotic pressure рН
A 7,6 athm 25-30 mm Hg 7,38
B 7,8 athm 25-30 mm Hg. 8,35
C 7,6 mm Hg 20-25 mm Hg 7,0
D 7,8 mm Hg 25-30 mm Hg 7,1
E 7,6 athm 25-30 mm Hg 7,2
9. Indicate the normal values of blood plasma albumin content
A. 65-80 g/l
B. 2-4 g/l
C. 20-30 g/l
D. 38-50 g/l
E. 0,2-0,7 g/l
10. The isolated heart of the cat prolonged perfusion by Ringer-Lokka solution in the experimental condition resulted in myocardium edema. What might be the reason for this condition development?
A. isooncothia
B. isoosmosis
C. isoionithy
D. isovolumia
E. acid-base equation

Correct answers: 1-С. 2-B. 3-D. 4-A.
5-E. 6-D. 7-C. 8-A. 9-E. 10-E

Module #2. The implicational module #7.
Theme: "Physical and chemical properties of blood".
Variant #4
1. The 38th years aged woman uterine bleeding was admitted to the hospital. Which blood changes are the most expectable?
A. Hematocrit value decreasing
B. Hematocrit value increasing
C. Leukocytosis
D. Erythrocytosis
E. Leucopenia
2. Blood plasma albumin content in person is below the normal value. This is accompanying with tissue edema. What blood function is failed?
A. Body temperature maintenance
B. рН value maintenance
C. Blood oncotic pressure maintenance
D. Blood coagulation system maintenance
E. All answers are correct
3. What function is not considered to be the function of plasma electrolytes?
A. Blood osmotic pressure maintenance
B. Erythrocytes action potential development
C. Blood viscosity maintenance
D. Blood рН maintenance
E. All answers are correct
4. Patient with a bleeding was admitted to the hospital. For blood volume urgent restoration he needs the plasma-containing solution. What type of solution you think is more reasonable to use?
A. 0,65% NaCl solution
B. 0,9% NaCl solution
C. glucose 5,0% solution
D. 1,2% KCl solution
E. glucose 40% solution
5. What are the plasma albumins functions?
A. Transport of lipids and hormones
B. Blood viscosity maintenance
C. Oncotic pressure maintenance
D. Immunological function
E. All answers are correct
6. The colour index was determined 3 hrs after an acute prolonged bleeding that was terminated and blood volume was restored with the help of 0,9% NaCl solution. What might be the value of colour index?
A. 0,5
B. 0,6
C. 0,7
D. 1,3
E. 1,0.
7. Which factors are certainly determined the ESR value?
A. Erythrocytes content
B. Albumin-globulin ratio
C. A and B answers are correct
D. Leucocytes content
E. Blood pH value
8. Which factors have no influence on blood oncotic pressure?
A. Long starvation
B. Overflowing perspiration
C. Fibrinogen content increasing
D. Erythrocytes content increasing
E. C and D answers are correct
9. The Erythrocytes Sedimentation Rate (ESR) value is often used in clinics with diagnostical purpose. What plasma components are the main in ESR maintenance?
A. Globulins
B. Fibrinogen
C. Albumins
D. A and B answers are correct
E. B and C answers are correct
10. Which physiological conditions could be followed by ESR value increasing?
A. Advanced age
B. Blood рН value decreasing
C. Hematocrit value increasing
D. Food intake
E. All answers are correct

Correct answers: 1- A. 2-C. 3-B. 4-B.
5-E. 6-E. 7-C. 8-D. 9-D. 10-A

Share this
Your rating: None Average: 3 (2 votes)